Syskonraket + elefantEfraim tittar på det glittriga kollage som Andrea gjorde till honom redan för ett par månader sedan. Här i närbild:Observera ordningen: Efraim kör, därefter kommer Emil och längst bak sitter Andrea trygg på storasysterplatsen:Emil har fått fart på ritandet han också. Här en elefant (med tre små hjärtan över):


Andrea dagen till ära

En fotbollshälsning från andra sidan klotet, inte minst till fotbollstokiga Fanny om hon tittar på den här bloggen nångång. Känner du igen jackan, Fanny? Den behövs här på morgnarna nu. Häromnatten var det flera minusgrader.
   Att bilden är oskarp beror på att den är tagen tio i åtta på morgonen. Det är fortfarande ganska skumt ute då, så här års.Fars dag

... var det i söndags.Så många att de måste räknas...Presenter: Pingvinen av Andrea, i mitten ett pappaporträtt gjort av Emil och till höger Efraims jättetassar vid en veckas ålder (mätte sju centimeter vid sista ultraljudet):Andreas egen uppfinning: en tandpetarkott. Så att jag alltid har tandpetare tillhands:


Vattenshow


HDR

... är temat för dagen, en sorts bilder som ger roliga specialeffekter. Så här fin var morgonen när Andrea fyllde nio år den tredje mars. Presenterna fick hon leta efter; hon hittade dem på studsmattan.


Rep och stegar

...såg vi många igår när vi gick och avnjöt brandmännens årliga celebration till egna kårens ära. Här en bild:


Mjölk


Björn Efraim Amaro


... under dagens förmiddagsslummer.

... och ditt namn ska vara...
Björn Efraim Amaro Sigurdsson Palma

- Björn, för att han liknar en liten björn enligt Andrea. Även mamma och pappa hade namnet påtänkt innan. Lite besvärligt är det att ha ett annat namn än tilltalsnamnet först i namnraden, men det får Efraim leva med liksom sin syster Elin Andrea. Under förlossningen småpratade en av systrarna att hon hört hoogachaka på radion för en stund sedan... Till Björn Skifs´, Björn Gustafsons och andra genomsympatiska björnars ära heter nu även vår Efraim Björn.

- Efraim dök upp i pappas sinne under vårt sverigebesök under lyssning av Astrid Lindgrensånger i bilen, på väg till efterlängtad köttbulleätning på IKEA (Andreas dröm), genom ett vintervackert Diö med sina fina bokdungar, har jag för mig. Dök upp, och sedan ner i mammas och syskonens föreställningar om den lille , för att sedan inte ha behagat maka på sig. Så Efraim fick det bli. Namnet betyder nåt i stil med fruktsam.

- Amaro är inget vanligt namn här heller, men dock latinskt. Portugisiskt är det. Med Björn i ena änden kan vår lille latino behöva ett latinonamn i den andra. Tre namn kan man behöva som lillebror, när storasyskon bara har två. Nåt ska man vara värst på.

Den stolte barnafadern

... må väl ses även han. Doris tog bilden sittande i sin sjukhussäng i lördags.

Vad gäller gårdagens inlägg så är Emils pojksjäl redan på bättringsvägen. Han tyr sig till sin bror.


Att få en bror

... låter kul, men för med sig mycket som är knepigt att hantera om man är inte ens tre år gammal. Skänk en varm tanke åt en storebror som gnisslat tänder om nätterna och sett monster i vrårna på sistone. Allt kommer att återgå i sina vanliga gängor, fast bättre (med en bror som publik och framtida lekkamrat), men tiden innan dess stavas k-r-i-s.


Ramón Abarca

Doris med två timmar kvar innan Efraims nedkomst. Mannen på bilden är en mycket kär person i vår familj - Ramón Abarca, barnmorska med trettio år i yrket. Han har sett i runda tal 15.000 barn födas, två av dem våra Emil och Efraim.


x 3

Söndag idag; Doris vilar ut på lasarettet (ordet sjukhus har en så pessimistisk klang) med Efraim vid sin sida. Allt väl med dem båda, den lille tar bröstet och sover för det mesta som sig sig bör. Igår defilerade stora delar av bekantskapskretsen samt Doris mamma förbi. Vi fick också låna Andrea ett par timmar från sin mamma så att även hon fick lära känna sin bror, som hon sett fram emot så att vara storasyster åt. Hon gav honom även ett andranamn, mer om detta senare. Vi gick och delade en pizza på tu man hand och sjösatte en pappersbåt i den lilla karpdammen vid lasarettsentrén. Emil följde med tant Monica (Doris barndomsvän) på lördagsäventyr; en perfekt självständig början på storebroderskapet tycker vi. Om han tänker hänga mamma i kjolarna hela tiden missar han många äventyr, nu när hon har Efraim som drivankare.
    Inatt har vi sovit ensamma i vårt stora hus, Emil och jag. Just nu klipper han en present åt mamma, sen ska vi dela på en pyttipanna och så gå och hälsa på mamma och Efraim, som vi hoppas får klartecken att komma hem ikväll. Morbror Abel med sin flickvän Gloria - som för övrigt är gravid i tredje månaden - är på ingång.
   Här kommer en syskonbild i all enkelhet. Så länge. Carmen skymtar i vänsterkant, hon blev helt betagen och har bett om att få vara inadjungerad farmor. Det har väl farmor inget emot?
   Tack för de fina kommentarerna allihop. Snart får ni själva ha ett ord med i laget, när fler Efraimbilder dyker upp, men så länge kan jag meddela att den lille anses likna farfar.

Efraim född

Kl 04.23 chilensk tid, vilket betyder 10.23 på svensk förmiddag, gjorde oss Efraim den äran och valde att födas. Förlossningen var ganska utdragen och bitvis lite besvärlig, men så vägde han också sina dryga fyra kilo. Doris var modig och på ren svenska duktig som bara hon och förlossningsteamet alldeles underbart. Allt gick väl och sedan Efraim las vid bröstet en knapp halvtimme efter sin ankomst ville han inte släppa det på de närmaste tre timmarna.
   Andrea är hos sin mamma och vi hoppas kunna hämta henne nu för att tillsammans gå och bekanta oss med lillebror. Emil tillbringade natten med Carmen och hennes dotterson Matías och ordnade stort kalas för flera vänner här igår. Ett födelsekalas för Efraim lite i förskott. Vilket var en utmärkt idé, för på så vis slapp Doris oroa sig för Emil.
   Allt väl här.
Tisdagstema: ljus

En annan fotolek på nätet heter TisdagsTema. Där är det en bild som gäller. Nytt tema varje vecka; den här gången själva grunden för all fotografi: Ljus.
   Bilden tagen tidigt luciadagens morgon för nu snart ett halvår sedan. Min dotter Andrea och jag for upp i bergen i vårt chilenska grannskap.


Både fågel och fisk...

... och flera saker mitt emellan har Andrea lyckats få in i sitt förslag till Fototriss denna vecka. Temat är Svartvitt.

Andrea är bara nio år, så bildbehandlingen har hon fått lite hjälp med.

Pappas trissförslag får den se som skrollar ner en smula.Fler trissförslag här.

Andreaporträtt igen


Fototriss - svartvitt

Detta är en triss i ett. Tre bilder som klistrats ihop till en. 3 x Andrea, dagen före julafton 2005.Här finns länken till trisskatalogen.

Andrea, 3800 dagar


... ungefär.


När som helst nu

... men först om knappt två veckor enligt doktorns kalender. Doris (och Efraim!) idag i det sista skymningsljuset.


Barn är ett folk


RSS 2.0